Från SVT kom ett brev: 

I dag tar jordens resurser slut

Rapport
 Publicerad 27 september 2011 - 06:00

I dag tar jordens resurser slut.
För just i dag är den dag då vi konsumerat naturens budget för det här året.

Vi har ätit god mat, druckit mjölk, kört bil till Berlin, flugit till Thailand, byggt nya skyskrapor, brutit järnmalm, fiskat torsk, utvunnit energi...

Men nu borde det vara slut för i år. I dag har vi nämligen överskridit jordens resurser - tre månader innan året är slut. Och tre dagar tidigare än förra året, då dagen inträffade den 1 oktober.

Bakom den här beräkningen står organisationen Global Footprint Network som räknar på vilken belastning mänsklighetens konsumtion har på naturens resurser. Allt från vår odling av mat till våra utsläpp av koldioxid.

Överkonsumerat sen 70-talet
Om alla skulle leva som vi svenskar skulle vi behöva mer än tre jordklot. Och om den amerikanska livvstilen spred sig globalt skulle vi behöva nästan fem jordklot.

De som bor i Indien förbrukar bara ett halvt jordklot, men där måste vi betänka att halva Indiens befolkning lever i fattigdom.
Genomsnittet för hela världen är att vi i dag använder naturens kapacitet som om vi hade ett och ett halvt jordklot.

Och överkonsumerat har vi gjort ända sedan i slutet av 70-talet. Enligt Världsnaturfonden passerade då vi en jord och började istället att bygga upp en skuld.

Karin Axelsdotter Olsson

SE OCKSÅ

SVT rapport 27.9.2011

Earth overshood day is coming  Global Footprint Network

 

Dela på:
Template by JoomlaShine