Oljepriset stiger - denna gång kanske utan återvändo. Bensinpriset följer med. Intressant är en bild över bensinprisets utveckling på Ekologistas. Drygt halva priset är skatter. Skatterna har ökat med cirka 30 % sedan 90-talet. Under samma tid har själva produktkostnaden har i stort sett fyrdubblats.

Allt fler börjar nu inse att vi går mot en stor förändring. Nya böcker, nya TV-program, nya förnekande rapporter. Här är lite aktuellt material. Att förändringen kommer att påverka människors situation och troligen hälsa är ganska klart.

 Peak oil - vad händer då vi måste överge oljan?  Presentation av Kjell Aleklett, Myntkabinettet 21.3.2012

En bok, en författare  Lyssna på David Jonstad som berättar om sin bok "Kollaps", UR Play

Cruel Crude  Den Billiga Oljans tidsålder är förbi - idéer för hållbar utveckling

Peak Oil 101 för moderater  Cornucopia kritiserar Timbros rapport 29.3.2012

Peak Whale och Peak Oil  Kjell Aleklett kritiserar Timbros rapport 29.3.2012

Peak Whale, Peak Oil - om olja äganderättens betydelse för hushållning med naturresurser  Timbro mars 2012

http://intressant.se/intressant

 

 

 

Dela på:
Gravatar
krister karlsson
vi i den så kallade välfärdsstaten sverige är fullständigt drogade av billig energi, olja&gas, vi är troligen som bortskämda ungar hela befolkningen, hur ska det gå om inte far i huset kan ta bilen till kiosken på lördan för köpa kvällstidning en? det kommer att bli kaos, tänk om vi svenskar blir tvungna att plocka blåbär och lingon, när flygpriserna för thailändarna blir för höga för att dom ska ha råd att åka hit och plocka våra bär, ack ack hur ska det gå då?oljepriset kan stiga till 450 dollar fatet på mycket kort tid, priset idag ligger på ca 130 dollar per fat,(1 fat =160 liter) 5.68 per liter i svenska kronor eller 910 kr för 160 liter råolja, 160 liter råolja motsvarar 3års hårt kroppsarbete på heltid, tänk vad vi människor har slösat bort med allt onödigt åkande kors å tvärs, nu är snart den tiden ute, orkar vi lat-oxar jobba för hand igen? eller måste vi anställa fattiga ukrainare att göra alla skitjobb som vi inte kan tänka oss att kröka våra ryggar för
Template by JoomlaShine