Demonstrating outside the Bayer AGM

Det har sagts förr - vi tycks förstöra grundförutsättningarna för att ha ett bra liv här på jorden. Bidöden har vi hört talas om i årtionden. Nu vet vi också att fisk föredrar plastpartiklar än plankton. Förutsättningarna för att föda 10 miljarder människor blir sämre.

Plast och pesticider kommer från olja. Det är bara ca 60 år sedan olja började användas i någon större utsträckning. Fort har det gått!

Fisken

Aborrlarver förderar mikroplastartiklar framför zooplankton. De hade sämre tillväxt och reagerade inte på doften av rovdjur. Detta kan vara en viktig faktor till att gädda och andra rovdjur minskar, vilket påverkar hela ekosystemet i t.ex. Östersjön. 

Laxdöden är stor i Torneälven. Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) ska nu utreda detta. 

Fiskar äter hellre plast än plankton  DN 3.6.2016

Mikroplastpartiklar utgör ett hot mot fisklarver  Uppsala universitet 2.6.2016 

SVA utreder varför laxfiskar dör  SVA 3.6.2016

Bina

Att bidöden har med bekämpningsmedel att göra har varit känt länge, men bevisen blir allt starkare. Arbete mot den flödande användningen av pesticider har pågått under årtionden, men kemiföretagen är mycket starka, och ibland får de stöd av jordbrukarna. Neonikotinoider anses vara en av de värsta bidödarna. Kemi- och läkemedelsföretaget Bayer är en stor producent av bland annat neonikotioider. De vill nu slå ihop sig med Montsano, vilket skulle ge ett megaföretag med mycket stark makt.

SumOfUs är "en sammanslutning där konsumenter, arbetare och aktieägare talar med en röst för att balansera den växande makten hos storföretagen." Organisationen har nyligen bedrivit en kampanj mot fortsatt godkännande i EU av glyfosfat och neonikotinoider, och även mot hopslagningen av Bayer och Montsano.  

Million people urge Bayer to stop bee-killer pesticides  The Times of India 29.4.2016

Läs om glyfosfat på alltombiodling.se

Läs om bin och bekämpningsmedel på natursidan.se 

 

 

Dela på:
Template by JoomlaShine