En ny doktorsavhandling om läkemedels effekter på mikrober i miljön har kommit till världen. Det är Sara Brosché vid Göteborgs universitet som studerat olika aspekter av läkemedel i miljön. Både synergism och antibiotikaresistens konstaterades.

Saxat från Läkemedelsvärlden:

Läkemedelsutsläpp i naturen är ett allt mer uppmärksammat området. Fler och fler landsting ställer miljökrav i sina upphandlingar. Men nu visar en avhandling från Göteborgs universitet att den miljöpåverkan som uppskattas i försök med en enskild substans kan vara missvisande. När en substans läcker ut i naturen och blandas med andra kemikalier kan effekten bli större.
   – När fem läkemedels-, hygien- och hushållsprodukter (fluoxetin, propranolol, zinkpyrition, klotrimazol och triklosan) blandades i koncentrationer som inte individuellt orsakade någon signifikant effekt, orsakade blandningen nästan 30-procentig effekt på mikroalger, säger Sara Brosché i ett pressmeddelande från Göteborgs universitet.

Saxat från pressmeddelandet:

De strategier som används för att bedöma miljörisker av läkemedel inte är tillräckliga för att skydda mikrobiella samhällen i naturen. Det visar en forskare vid Göteborgs universitet. Hon efterlyser bättre miljöriskbedömningar.

Läs avhandlingen!

 

 

Dela på:
Template by JoomlaShine