Detta tycks vara en nyhet som gått svenska media förbi.Cover Image

En spansk-marockansk forskargrupp har hittat en metod där man på 30 minuter kan fastställa närvaron av 20 olika läkemedelssubstanser. De har provat metoden på 20 olika mjölkprodukter, från människa, ko och get, och också hittat dessa substanser. Metoden är troligen användbar även för andra typer av mat.

Koncentrationerna av läkemedel i mjölk var mycket låga och utgör ingen risk för den som dricker mjölken. Men resultaten visar ändå på hur kemikalier återfinns i hela födoämneskedjan.

Vad man letade efter (och hittade) var ett antal antibiotika, NSAID-preparat (antinflammatoriska och smärtstillande), antiseptika, antiepileptika, lipidsänkare, betablockerare och kvinnliga könshormoner. I komjölk hittade man spår av flera NSAID-preparat och ett könshormon. I bröstmjölk fanns spår av NSAID, triclosan (antibiotikum som bl.a. används i tandkräm) och några hormonpreparat.

LÄS MER

It's not all white: The cocktail of up to 20 chemicals in a glass of milk  MailOnline 7.7.2011

New Method Used to Detect 20 Drugs in Cow, Goat and Human Milk Science Daily 7.7.2011

Simultaneous Determination of 20 Pharmacologically Active Substances in Cow's Milk, Goat's Milk, and Human Breast Milk by Gas Chromatography–Mass Spectrometry Journal of Agriculture and Food Chemistry 11.5.2011

Dela på:
Template by JoomlaShine