Apoteket AB har besökt 29 leverantörer av olika slag i elva olika länder och genomfört en hållbarhetsrevision. Häri ingår både miljöpåverkan och socialt ansvar.

Apoteket AB var en av aktörerna i utvecklandet av miljöklassificering av läkemedel. Nu deltar man i ett projekt som bedrivs av Läkemedelsindustriföreningen (LIF) om miljöbedömning av läkemedel från produktion till slutlig användning.  

När jag söker på "apotek" och "hållbarhet" hittar jag i stort sett bara hållbarhet relaterat till läkemedel. Apoteket Björknäs i Nacka är dock med i Svanens nätverk Köp miljömärkt.

Vill man veta lite mer om hur läkemedelsindustri kan agera kan man läsa Pfizers miljö- och ansvarsblogg. Pfizers miljöchef Bengt Mathson är också miljöansvarig på LIF.

Att apotek inte längre kan handla "gröna" receptbelagda läkemedel beror dels på vårt system för att minska kostnaderna för subventionerade läkemedel (utbyte till generika och "månadens vara"), dels på vårt medlemskap i EU. Våra myndigheter, tillsammans med Apoteket AB och LIF, driver på för att få miljökrav accepterade i EUs lagstiftning.

Dela på:
Template by JoomlaShine