För snart 15 år sedan, när vi hade publicerat vår rapport Läkemedel och miljö - vad vet vi idag?, tågade vi upp på LIF och talade med dåvarande chefen. Vi tog då upp frågan om information om läkemedels miljöpåverkan i FASS och om innehållet i förpackningarna. Vi föreslog också att LIF skulle verka för miljövänligt papper i all påminnelsereklam som på den tiden skickades ut till läkarna, och vi pekade på möjligheten att göra färre men mer utförliga utskick.

Allt detta bemöttes med fullständigt ointresse.

Men åren gick, och nya personer ersatte de gamla. De nya förstod att miljöarbete och miljömärkning kan utgöra en konkurrensfördel. LIF nappade på inbjudan från Apoteket AB och Stockholms läns landsting att få fram en miljöklassificering. Recip instiftade miljöstipendier. Astra öppnade en fabrik i Södertälje med ett reningsverk som inte släpper ut några läkemedelsrester alls.

Förpackningarna har dock inte förändrats. Sedan 1997 har glas- och plastburkar minskat till förmån för blisterförpackningar. Trots att det i t.ex. Tyskland använts papper-papper så har man i Sverige fortsatt med aluminium-plast - något som alltså inte går att sortera i metall-plast/brännbart. Framställning av aluminium är dessutom mycket energikrävande, och plasten är tillverkad av olja.

Men nu har Glaxo-Smith-Kline kommit på att en mer miljövänlig förpackning är ett försäljningsargument! De introducerar nu en förpackning helt gjord av plastpapper, utan aluminium.

Nu får vi se hur länge det dröjer innan andra läkemedelsföretag följer efter!

LÄS MER

Pressrelease från Glaxo-Smith-Kline

Miljöinformation  Fass.se

Pfizers miljö- och ansvarsblogg  Bengt Mattson, miljöchef på LIF 

Läkemedel och miljö - vad vet vi idag?  LfM 1997


http://intressant.se/intressant

Dela på:
Template by JoomlaShine