En fråga som undertecknad drivit länge är att bästa sättet att minska läkemedelsförekomst i miljön är att använda mindre läkemedel. Ett sätt är att bättre utnyttja de icke-farmakologiska metoder vi har tillgång till, som ersättning för eller komplettering till läkemedelsbehandling. Idag har vi allt fler evidensbaserade icke-farmakologiska metoder att ta till.

Det är speciellt roligt att man i Skåne nappat på denna idé som en del i miljöarbetet. För ett år sedan hade man ett inspirationsseminarium om läkemedel, hälsa och miljö, där även alternativa eller kompletterande metoder användes.

Programmet

Referat

 

Vår tidigare ordförande Johan Hallberg, distriktsläkare i Dalarna, arbetade med att föra samman livsstil och hållbar utveckling. Han har fortsatt med detta arbete och på ett synnerligen förtjänstfullt sätt lyckat koppla samman "sju landmärken" med både folkhälsomålen och miljömålen. Att rapporterna finns under "hälsofrämjande primärvård" hos Hälsofrämjande sjukhus (HFS) är ett framsteg, eftersom miljöfrågorna helt saknas där.

Professor Garry Egger från Australien, som enligt Läkartidningen är en originell och kreativ forskare som tänker "outside the box", har framfört en rad förslag för att minska fetman. Dit hör sådant som skulle påverka miljön på ett bra sätt: beskattning av skräpmat, ransonerings­kort för koldioxid, sänkt moms på cyklar och bättre cykelvägar. Dessutom vill han komma bort från tillväxttänkandet. 

Läs artikeln i Läkartidningen 

 

Har du en semestervecka kvar? Res då till Mörsil 3 mil öster om Åre, boka in Kretsloppshusets gästlägenhet och träffa läkaren Christl Kampa-Ohlsson, en enastående människa. Kanske vill du sedan bli stödperson – då kan du bli delägare, köpare eller gå in i Kretsloppshusets vänförening.

Kretsis20juni

Vår livsstil är avgörande för jordens överlevnad. Vårt sätt att leva slukar enorma resurser. Samtidigt är denna livsstil ofta inte hälsofrämjande. Om vi lade om vår livsstil skulle vi samtidigt förbruka mindre resurser och leva hälsosammare. Som läkare har vi en ypperlig möjlighet att tala med våra patienter om detta.

"Om de nya råden för behandling av förhöjda blodfetter följs ska större delen av jordens befolkning behandlas med statiner. Är det rimligt eftersom ingen vet vad som händer efter 20-30 års behandling?" Läs mer i Uffe Ravnskovs artikel i Läkemedelsvärlden 9/2006!

Template by JoomlaShine